Walliser SchwarznaseDe Walliser Schwarznase heeft niet alleen een zwarte neus, het zwart loopt door tot rond z’n ogen. Ook de oren zijn zwart, evenals de hakken en knieën. Daarbij telt niet zozeer de grootte van de zwarte vlekken, als wel de symmetrie.
De ‘zwartneus’ is verder een middelgroot schaap, met een krachtige romp, brede, goed gespierde lendenen en sterke poten en klauwen. Rammen zijn maximaal 83 centimeter hoog, ooien 78 centimeter. Het gewicht van de rammen kan oplopen tot honderd kilo, dat van de ooien tot 85.
Ooien hebben een lichte ramsneus en lange spiraalvormige, witte horens die van de kop afdraaien. De kop van de rammen is wat meer gedrongen. De schapen zitten dik in de wol. De laatste decennia is in Zwitserland vooral op dit kenmerk verder gefokt. Ook bovenaan de kop zit wol en zelfs aan de poten. Ooien brengen drie tot vier kilo wol op, rammen 3,5 tot 4,5 kilo.
De ooi is weliswaar laat vruchtbaar, maar als het eenmaal zo ver is, dan kan ze 1,6 lam per jaar voortbrengen en onderscheidt ze zich door zeer goede moedereigenschappen.

Wij kennen de Walliser als een enorm aanhankelijk schaap wat makkelijk tam te maken valt. Echte persoonlijkheden om in de wei te hebben!